Capoeira Sem Fronteiras Göteborg - logo

Media - Capoeira Sem Fronteiras

Capoeira - video, musik och sånger

Musiken utgör själva själen i capoeira. Den styr rytmen av spelet, rörelsemönstret och känslan i spelet. Även om det finns många olika rytmer koncentrerar vi oss på fyra grundrytmer och varje rytm karakteriserar en typ av spel:


Rytmerna


São Bento

Den snabbaste rytmen som karakteriserar ett intensivt spel med raka sparkar och ett attack-försvar-attack-rörelsemönster.Benguela

Lite långsammare tempo, mer tillbakadragen rytm. Man spelar närmre golvet med ett flytande rörelsermönster.Angola

Mycket långsamt tempo men varierar, mycket känslofylld rytm och sång. Det här spelet är fullt med gamla ritualer och den karakteriseras av skådespeleri, där man försöker lura sin motståndare hela tiden. Det spelas bara av erfarna elever ("graduados").Iúna

En annorlunda rytm som påminner om fågelsång. I detta spel ska spelaren visa på mycket kroppskontroll och akrobatik. Det spelas bara av erfarna elever ("graduados").
Instrumenten

Berimbau
berimbau
berimbau
Stränginstrument gjort av en beribagren ("verga") böjd med en spänd metallsträng ("arame")och vars klanglåda är en torkad calabasa (cabaça). En pinne ("baqueta") används för att slå på strängen, medan man håller en bjällra ("caxixi"). För att framkalla olika noter håller man en sten som man trycker emot eller drar ifrån strängen. Det är berimbau som bestämmer rytmen och tempot för spelet i rodan.

Atabaque
atabaque
En mäktig trumma av arabiskt ursprung, gjord av koskinn och trä samt metallringar.

Pandeiro
pandeiro
En stor tamburinliknande instrument gjord av olika material, från plast till ormskinn.

Agogo
agogo
Ett klockspel gjord av två cashewnötskal fastspikade i en träbit, som man slår på med en tjock pinne.
Filmklipp med Mestre Dodô (dåvarande Professor Dodô)

Filmklipp från capeoira i Göteborg och Europa

Filmklipp 1

Filmklipp 2

Filmklipp 3

Filmklipp 4

Filmklipp 5

Filmklipp 6
Sången i capoeira

Sången i Capoeira följer ett bestämt verssystem som består av tre olika typer av sånger:

Ladainha betyder klagosång och brukar inleda Angolaspelet. Ladaina är ett längre sångstycke där man kan antingen berätta en historia, eller förmedla spelarna någon viktig lärdom, eller uttrycka sina känslor. Det är mästaren som har alltid förtur att sjunga Ladaina, men övriga i orkestern eller spelarna vid berimbau foten kan också sjunga om mästaren tillåter.

Louvacão betyder lovsång och sjungs direkt efter en Ladaina. Under Louvacão prisar sångaren Gud, Mestren och andra element han eller hon anser vara viktiga i en capoeiristas liv. Spelarna svarar i kör och repeterar hyllningsfrasen. Under både Ladaina och Louvacão sitter spelarna vid berimbaufoten och lyssnar respektfullt.

Corrido förekommer i både Angolaspelet och Regional. Den brukar bestå av en kort fras som besvaras av kören och har en mer dynamisk rytm. Man sjunger Corrido under själva spelet och då kan man exempelvist improvisera och kommentera spelet och försöka påverka spelarna. Det finns en mer komplicerad Corrido som består av fyra eller sex verser som kallas Quadras.Vanliga capoeirasånger (Öppna i ny flik)Fler sånger (Öppna i ny flik)