Capoeira Göteborg - logo

Frågor och Svar - Capoeira i Göteborg

Vanliga frågor om capoeira, avgift och lokaler

Kan jag prova capoeira gratis?
Ja, du är välkommen att prova ett pass och känna efter (boka först eller ring 0735-987951). Med det sagt måste vi säga att capoeira är en stor värld och för att verkligen kunna känna efter så är det bäst att prova en termin.
Var och när tränar ni, och vad kostar det?
Om du är nybörjare så har du möjlighet att träna på söndagar i Annedalsskolan och på torsdagar i Västra Frölunda. Du måste inte träna båda gånger. Du kan snart prova att träna med fortsättningsgruppen på Måndagar i Annedalsskolan och Lördagar i Ivra Åkered. Priset är för närvarande 1675kr och gäller för hela terminen.
Måste jag vara vig, vältränad, akrobatisk eller musikalisk när jag börjar träna capoeira?
Absolut inte. Vi har alla olika förutsättningar. På nybörjarträningarna (se schemat) så fokuserar vi på att steg för steg lära oss grunder, öka styrka, kondition och vighet för att bytta upp en bra grund och snart kan vi träna ihop med de som har tränat lite längre. Alla kan utöva capoeira oavsett ålder och kön.
Är capoeira en kampsport?
Vi tränar capoeira för att det är roligt men capoeira är en kampsport där vi utvecklar reaktionsförmåga, styrka och kondition. Vi lär oss självförsvar att se en persons rörelsemönster, träna på att sparka och slå på mitsar, samt tekniker för nedtagningar och svepningar.
Kan jag hoppa in mitt i terminen?
Ja, om det finns plats i gruppen så är du välkommen att hoppa in och vi kan erbjuda en introduktion för att du ska kunna hänga med lite bättre.
Vad ska jag tänka på eller ha på mig när jag kommer till träningen?
Vi har inte många regler men rena kläder och en vit t-shirt (vi bjuder på en inför första terminen), ta gärna med vattenflaska, har du långt hår kan du sätta upp det. Vi tränar barfota för att minska risken att halka. Det är bekvämt att träna i capoeira-byxor och när du har bestämt dig för att fortsätta kan du beställa det genom oss.
När får jag ett rep?
Vi har gradering en gång om året under våren och du får ett rep som symboliserar en gradering som motsvarar hur mycket du har kunnat delta och försökt att ta till dig av träningarna. För mindre barn är graderignssystemet lite olika beroende på ålder (se fliken gradering här på hemsidan).
Kan jag träna med mina barn? Vad kostar det?
På söndagar har vi familjegrupp kl 19 i Annedalsskolan som är väldigt rolig där vi fokuserar på grundträning och du är välkommen att träna med ditt barn. Det kostar 1675kr per deltagare men om ni kommer samtidigt på söndagar får ni en rabatt på 300kr. Fortsättningselever kan komma och träna på musik eller hjälpa nybörjarna :)
Varför är kursavgift för yngre barn samma trots mindre träningstid?
Vi behöver ha mindre grupper och fler som assisterar när det gäller mindre barn. Barn har kortare koncentrationsspann och vi vill hålla hög kvalité.
Vad brukar vi göra på träningen?
Capoeira är väldigt varierad och träningspassen ser olika ut beroende på din nivå och utvecklingsfas. Vi tränar ofta på att lära oss grundteknikerna och hjälper varandra. Vi tränar på fysisk kontroll, bålstyrka och en välutvecklad kroppsuppfattning genom olika övningar i grupp, i par eller "en och en". Ibland kanske vi tränar på musik en del av träningen eller under träningsläger. Här är olika träningsmoment som ingår i terminsplaneringen.
  • Uppvärmning - Vi börjar alltid med att värma upp på olika sätt beroende på passet för att förebygga skador och få ut det mesta från träningen.
  • Grundteknik - Övas enskilt, i par eller tillsammans i grupp. Teknikerna är anpassade efter träningsnivå och vilken lokal vi är i.
  • Mitsträning - Sparkar och slag mot mitsar med olika tekninker och fokus
  • Parövningar - Parövningar där vi tränar på sekvenser för att träna in olika rörelser och vad de kan skapa för "konversationer" mellan två spelare.
  • Spel/roda - Roda betyder cirkel och vi avslutar ofta träningen med en cirkel eller att alla sprider ut och spelar med varandra. Här kan vi öva på de parövningar som vi kan eller har övat på senaste tiden.
  • Akrobatik - För nyböjrare så börjar vi med till exempel hjulning, huvudstående och olika balansträningar. Du kanske behöver börja med armstyrka och då anpassar vi övningarna till din förutsättning.
  • Stetch - vi försöker lägga tid på att stretcha någon gång i slutet på träningen som nedvarvning.
  • Fysträning - Vi förbättrar grundfysik och kondition och stärker hela kroppen. Ibland fokuserar vipå styrka som är extra relevant för capoeiraträningen.
  • Musik - Kan övas på ofta i slutet av träningen eller så har vi tillfällen där vi fokuserar på musik, ett visst instrument eller sång.
Är capoeira en effektiv kampsport? Eller ska jag börja träna boxning eller mma?
Capoeira är en effektiv kampsport med tanke på att träningarna är väldigt varierade och roliga vilket gör att du tränar med glädje under en längre tid :) Men capoeira kan också vara en bra komplement till annan träning vid sidan om. Vi använder inte skydd och lär oss se sparkar och slag på olika sätt från olika håll vilket gör att reaktionsförmågan utvecklas på ett unikt sätt.
Kan jag träna fast jag är skadad?
Vi som har tränat längre vet att skador är en del av träningen och vi lär oss att anpassa träningen och jobba runt dem. Det unika med capoeira är att du kan under skadeperiod fokusera på musiken. Till exempel om du är skadad på ett sätt som är väldigt begränsande eller om du har varit sjuk men inte är smittsam så kan du komma ändå. Vi har alltid olika instrument som vi gärna låter dig öva på under ordinarie träning.
Jag är inte akrobatisk eller musikalisk, kan jag träna capoeira ändå?
Även om vi tror att alla kan lära sig alla aspekter av capoeira så förstår vi att vissa kanske inte är intresserade av alla delar som ingår i capoeira. Capoeira är en väldigt bra träningsform för att få kontroll över sin kropp eller få bättre kondition eller styrka. Men om du är mer intresserad av musiken kan du fokusera på det. Och om du inte vill fokusera på akrobatik så kan du öva mer på musiken och tvärtom. Möjligheterna är oändliga.
Måste jag gå in i rodan?
Vi avslutar ofta träningen med en roda, du måste absolut inte gå in och spela i rodan om du inte vill men efter några gånger när du är bekväm kommer du att känna att det är där vi använder det som vi tränar på under passet. Men ingen behöver känna sig pressade till att göra det när man är ny eller osäker, vi är där för att hjälpa dig genom alla steg.
Vad händer om jag skadar mig?
Capoeira är en kampsport utan skydd, med det sagt så händer det sällan att någon skadar sig. Vi ser till att det finns första hjälpen-material och kylpack. Alla som tränar med oss är automatiskt försäkrade hos Ivra kurser men under tränarens 25 åriga erfarenhet har försäkring inte behövts användas eftersom de flesta skador har varit lindriga.
Vad är maculelê?
Maculelê är besläktad med cpaoeira och vi övar ibland på rörelserna som uppvärmning eller lite längre men bara några gånger per termin. Vi använder pinnar (som i vissa andra kampsporter) men traditionellt används machetes.
Jag vill bli bäst på capoeira, går det?
Hur bra du blir på capoeira beror på träningsmängd och fokus. När kroppen lär sig capoeirans språk så blir glädjen plötsligt enorm och du kommer att förbättra alla sidor av capoeira tillsammans med de andra deltagarna. En legend inom capoeira, Mestre Pastinha, sa en gång att för att lära sig capoeira behöver man 9 liv. Det är befriande att tänka på eftersom du inte behöver jämföra dig med någon annan. Ingen kan leva 9 liv, så ingen kan någonsin bli komplett inom alla världar som capoeira erbjuder.